16 внутрішньо переміщених жінок народили в одному з пологових будинків Черкас. Ще понад 60 звернулося для продовження ведення вагітності в амбулаторних умовах, розповів директор пологового Дмитро Вітренко.

За словами директора, нині допомагають жінкам не лише лікуванням і консультаціями, а й емоційно відновитися.
Олена приїхала до Черкас із Харкова. Тут їй знадобилася допомога лікарів.

“Там, на жаль, бойові дії, не працюють клініки. Лікарі працюють дистанційно, але мені потрібна була консультація з лікарем наживо. Довірилась знайомій і пішла сюди. Тут — жодних проблем. Я прийшла, надала свій паспорт. Декларацію знайшли в електронному вигляді мою. Все досить швидко”, — розповіла жінка.

За добу лікарі обстежують до двохсот жінок, які потребують консультації, пояснила лікарка акушер-гінеколог Ганна Маслюк.

“Зараз багато звертається вагітних жінок. Вони за місцем проживання вже не можуть стояти на обліку, а їм потрібне спостереження. Тому вони у нас знову стають на облік і ми їх тут дообстежуємо і спостерігаємо. Хто може, той залишається до пологів. Якщо потрібно, то ми даємо електронні направлення до різних спеціалістів”.

Найбільша проблема нині — це емоційний стан вагітних, розповів завідувач жіночої консультації Олександр Діхтяренко.

“Емоційно ми дійсно маємо великі травми. Жінки вимушені були знаходитися в умовах, які не підходять для вагітної жінки: це і підвали, і сховища, де неналежна вентиляція, неналежне харчування. Ці жінки дуже переживають за своїх дітей, турбуються, чи вони рухаються, чи вони гарно себе почувають. Ми проводимо всі необхідні обстеження і лікуємо або спостерігаємо цих жінок”.

У відділенні патології вагітних від початку війни було 10 жінок, нині на лікуванні перебуває дві, розповіла завідувачка відділення Ольга Гаркавенко.

“В однієї жінки, наприклад, є підозра на підтікання навколоплідних вод. Ми заводимо нові картки, знаходимо їх через НСЗУ їхні декларації, все що потрібно для того, щоб людям допомогти. Ну і є у жінок проблеми з документами, наприклад, вони декретні відпустки не могли отримати в себе за місцем проживання, вони це отримують у нас”, — розповіла завідувачка.
Декілька днів у відділенні перебуває пані Марина з Чернігова.Вони з чоловіком вісім років мріяли про поповнення в родині. Нині вона на 37 тижні вагітності, чекають доньку.

“У мене чоловік дуже хвилювався, щоб я змогла народити дитину. У мене загроза викидня, мені потрібно було до лікаря, тому він прийняв рішення відвести мене в безпечне місце. Я приймала ліки, які теж закінчувалися і потрібно було десь їх купувати. Тому, що в Чернігові було вже складно дістати медпрепарати. Ну зараз така невизначеність: що робити, куди йти, тому що все залишили в Чернігові. Сподіваюся, що все ж досидить малеча до потрібного терміну. Поки що збираємо дитячі речі, тому що все ми залишили вдома. Ну звісно, в Черкасах спокійно, ну все одно хочеться додому”.

За словами директора пологового будинку Дмитра Вітренка, меддопомогу переселенкам надають безоплатно.

“Цю допомогу ми надаємо безоплатно. Бажано, щоб пацієнти мали із собою документи: паспорт та первинну медичну документацію на основі якої вони стояли у попередньому лікувальному закладі з приводу ведення вагітності”.

Проведення консультацій, лабораторних обстежень, ультразвукових досліджень – все відбувається безоплатно згідно з планом і в повному обсязі, пояснив директор пологового.

Джерело

https://suspilne.media/224754-pidtrimka-u-skladni-casi-lisivniki-z-cerkasini-peredali-gumanitarnij-vantaz-kolegam-z-cernigivsini/