Національний календар профілактичних щеплень

#ТижденьІмунізації

💉 Національний календар профілактичних щеплень – це документ, що містить перелік обовʼязкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення.

📖 Національний календар щеплень базується на міжнародному досвіді проведення імунізації, а також відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

❗ Імунізація є  безпечним та ефективним способом захисту дітей та дорослих від небезпечних інфекційних хвороб та їхніх ускладнень. Особливо це вкрай важливо під час війни.

📍Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b. Дорослі мають кожні 10 років ревакцинуватися від дифтерії та правцю. А саме:

✔️ гепатит В: у першу добу життя, через 2 та 6 місяців;

✔️ туберкульоз: на 3-5 добу;

✔️ кір, паротит, краснуха: перша доза у 12 місяців, друга – у 6 років;

✔️ дифтерія, правець: у 2, 4, 6 та 18 місяців, тоді у 6 років і ревакцинація через кожні 10 років;

✔️ кашлюк: у 2, 4, 6 та 18 місяців;

✔️ поліомієліт: у 2, 4, 6 та 18 місяців, а тоді у 6 та 14 років;

✔️ гемофільна інфекція: у 2,4 та 12 місяців.

✔️ першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені від дифтерії та правцю проводять у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією з мінімальним інтервалом 10 років.

☝️Пам’ятайте, для того, щоб запобігти спалахам хвороб та захистити тих людей, яким за віком чи через важкі хвороби та стани тимчасово не можна вакцинуватися від певних хвороб, потрібен колективний імунітет. Для цього 95% дітей мають бути щеплені всім, що належить у їхньому віці, а не менше 80% дорослих мають вчасно робити бустерні щеплення від правця й дифтерії. 

➡️ Більше інформації щодо графіків щеплень на Національному порталі з імунізації:

✅ Календар щеплень для дітей та дорослих https://cutt.ly/4w6oaLtA

✅ Календар щеплень з порушенням графіку https://vaccine.org.ua/vakczynacziya-v-ukrayini/kalendar-shheplen-z-porushennyam-grafiku/

✅ Рекомендовані щеплення https://vaccine.org.ua/vakczynacziya-v-ukrayini/rekomendovani-shheplennya/