Для початку давайте поговоримо про те, що ж таке плацента?
Плацента – це ембріональний орган, що сполучає організм матері та дитини. Її унікальність в тому, що це єдиний «одноразовий» орган, який починає свій розвиток від 2 тижня вагітності, формується до 15-16 тижня і досягає повної функціональної зрілості до 36 тижня. А після народження плоду (у третьому періоді пологів) вона відокремлюється та залишає тіло матері, запускаючи цим на ендокринологічному рівні процес лактації. Плацента виконує такі важливі функції як газообмін, обмін поживних речовин між материнським організмом та дитиною, забезпечує імунологічний захист та працює як залоза внутрішньої секреції, виробляючи гормони, які необхідні для розвитку плоду та нормального перебігу вагітності. Кожну хвилину до плаценти надходить близько 500 мл крові, але при цьому вона є своєрідним бар’єром який не дозволяє змішуватися крові матері та дитини, а також перешкоджає потраплянню багатьох токсичних речовин у кров’яне русло малечі.
У цьому дописі ми поговоримо про передчасне відшарування плаценти.
Це стан, що трапляється доволі рідко (до 1,5 % від числа усіх вагітностей), але є причиною таких загрозливих ускладнень як масивна кровотеча та геморагічний шок, дистрес плоду, що в деяких випадках може призводити навіть до його смерті.
У нормі від’єднання плаценти від внутрішньої стінки матки відбувається тільки після народження плоду. Якщо це відбувається до початку пологової діяльності або у першому та другому періоді пологів – це і є передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, що є дуже небезпечною патологією. Цей стан, що вимагає негайної діагностики та вирішення подальшої медичної тактики у найближчий термін.
Причини передчасного відшарування плаценти
Єдиної причини передчасного відшарування плаценти на сьогоднішній день, на жаль, не знайдено. Існують багато теорій, але загалом виникнення цього стану асоціюють з багатьма факторами ризику та провокуючими чинниками.
До основних факторів ризику належить:
артеріальна гіпертензія,
цукровий діабет,
вік вагітної старше 40 років,
багатоплідна вагітність,
багатоводдя,
переношена вагітність та великий плід,
хірургічні втручання на матці в минулому,
порушення згортання крові,
аутоімунні захворювання,
захворювання нирок,
шкідливі звички такі, як паління та вживання наркотичних речовин,
запальні захворювання матки та плаценти, аномалії розвитку матки.
Причинами, що можуть спровокувати відшарування плаценти можуть стати: фізична травма вагітної (ДТП, падіння, удар у живіт), порушення скоротливої діяльності матки, стрес.
Симптоми передчасного відшарування плаценти:
Ось тріада основних симптомів, що можуть бути ознакою передчасного відшарування плаценти:
Біль в животі, відчуття напруженості матки.
Кровисті виділення зі статевих шляхів.
Порушення серцебиття плода, що свідчить про дистрес плода.
Також жінка може відчути реакцію малюка на зменшення кількості кисню, що надходить до нього через відшарування плаценти – він починає активніше рухатися, реагуючи на гіпоксію.
Необхідно наголосити, що при появі хоча б одного з симптомів необхідно терміново повідомити про це лікаря! Цей стан може бути дуже небезпечним для Вас та Вашого малюка, тому важливо вчасно його діагностувати.
Діагностика передчасного відшарування плаценти
Діагностика передчасного відшарування плаценти ґрунтується не тільки на клінічних симптомах та гінекологічному огляді.
Ультразвукова діагностика – метод, який дозволяє оцінити локалізацію і площу ділянки плаценти, що відшарувалася, та побачити наявність чи відсутність гематоми. Також УЗД дозволяє відрізнити передчасне відшарування від передлежання плаценти (аномальне її розташування при якому вона перекриває внутрішнє вічко шийки матки ). Цей стан може мати схожі симптоми, адже також нерідко супроводжується кровотечою.
Стан плоду та ступеню його гіпоксії визначать за допомогою кардіотокографії, а доплерогафія, в свою чергу, оцінює чи є порушення у матково-плацентарному кровообігу. На основі важкості стану, даних результатів обстеження лікарем акушером-гінекологом, а частіше консиліумом лікарів, приймається рішення щодо роду подальшої медичної тактики.
Лікування передчасного відшарування плаценти
Лікування передчасного відшарування плаценти завжди потребує госпіталізації вагітної до пологового будинку для постійного спостереження за її станом.
У випадках непрогресуючого відшарування плаценти легкого ступеню зі стабільним станом матері та плоду можлива консервативна тактика зі збереження вагітності до відповідного терміну та медикаментозна терапія. Прогресуюче відшаруванні та відшарування тяжкого ступеню безумовно вимагає проведення екстреного кесарського розтину.
Наші лікарі акушер-гінекологи та анестезіологи користуються сучасними міжнародними медичними протоколами, що дозволяють забезпечити максимально безпечні пологи. Також розроблені відповідні алгоритми для оперативних втручань з високим ризиком кровотечі. Саме для цього ми піклуємося, щоб у нашому пологовому будинку завжди була необхідна кількість препаратів крові та усього необхідного сучасно обладнання, яке може знадобитися у критичних ситуаціях.
Для профілактики виникнення ускладнень при вагітності
ми радимо дотримуватися наступних рекомендацій:
уникати стресових ситуацій, надмірної фізичної активності, факторів, що можуть призвести до фізичної травми,
не палити та не вживати наркотичних речовин,
контролювати рівень свого артеріального тиску під час вагітності.
Ну і звичайно, наші пацієнтки, які мають певні хронічні захворювання потребують особливої уваги. Їм необхідно вчасно проходити всі необхідні обстеження та дотримуватися призначеного лікування.
Якщо у Вас ще залишилися питання стосовно цієї теми – звертайтеся до наших спеціалістів! Бережіть себе та будьте уважними до свого самопочуття! Бажаю, щоб Ваша вагітність була джерелом тільки позитивних емоцій! Ми раді бути на сторожі Вашої вагітності. 😊💙💛🇺🇦