Скарги батьків на порушення дитячого сну – не рідкість.

Чому ж діти часто прокидаються у ночі, чи можна впоратися з цією проблемою, і як налагодити здоровий сон дитини❓ Спробуємо знайти відповіді на ці питання.

Здоровий сон дуже важливий для дітей, незалежно від віку. Він необхідний не тільки для відновлення сил і відпочинку, але має суттєвий вплив на нормальний фізичний і ментальний розвиток.

🕢 У малюків сон більш чуйний, цикли сну у них коротші, ніж у дорослих. Тому вони частіше бувають у фазі поверхневого (швидкого) сну, після якого найбільш ймовірне пробудження. Особливо це стосується найменших, у яких нервова система ще недосконала. У новонароджених поверхневий сон займає 80%, а глибокий – лише 20% часу сну.

Крім цієї фізіологічної особливості існують і інші причини, чому діти часто прокидаються по ночах. Ось основні з них:

1️⃣ Голод
У маленьких діток шлунок невеликий, тому харчуватися їм необхідно частіше, ніж дорослим. Нормально, якщо новонароджений прокидається вночі і їсть від одного до трьох разів. На думку дитячих лікарів, після 6 місяців малюк може обходитися без нічних годувань.

Для старших діток крім основних прийомів їжі можна запропонувати невеликий перекус перед сном: йогурт, хліб з сиром або кефір з печивом. Тут дуже важливо не переборщити з їжею, адже переїдання може спровокувати дискомфорт в животі і, знову-таки, порушити спокійний нічний сон.

2️⃣ Перевтома, неправильний режим сну
Потреби в сні для дітей різного віку відрізняються. Якщо новонародженому необхідно 18-20 годин сну на добу, то, скажімо, вже в 11 місяців – майже 14 годин. А в два роки оптимальна тривалість дитячого сну становить 13 годин.

Якщо батьки хочуть, щоб дитина спала всю ніч, то повинні стежити за тим, щоб вдень вона не спала надто довго. Крім того, дуже важливо укладати малюка спати (вдень і ввечері) приблизно в один і той же час.

3️⃣ Обстановка в дитячій спальні
Щоб нормально висипатися, маленькій людині, втім, як і дорослому, потрібні комфортні умови. Перш за все, чиста, м’яка і зручна постіль. У спальні під час засинання і протягом ночі не повинно бути яскравого світла, різких звуків або сильних запахів.

Важливою умовою здорового сну є температурний режим. Оптимальна температура – + 18-20 градусів. Спальню потрібно часто провітрювати. Якщо дитина під час відпочинку не любить вкриватися, то на ній повинна бути зручна і тепла по сезону піжама з натуральної тканини. З ліжечка краще прибрати зайві подушки або м’які іграшки, які можуть перешкодити комфортному сну.

4️⃣ Занепокоєння
Протягом дня дитина відчуває безліч різних емоцій, пізнає навколишній світ, вчиться чомусь новому. Часто ці переживання не відпускають малюка навіть вночі, роблячи його сон неспокійним. Тому досвідчені мами радять так організувати день з малюком, щоб нові враження, поїздки або фізична активність випадали на першу половину дня. Так малюк встигне трохи заспокоїтися до вечора і зможе спокійніше спати вночі.

5️⃣ Погане самопочуття або хвороби
Новонароджений може відчувати себе не дуже добре і часто прокидатися через шлункові кольки, які посилюються ввечері і вночі. Існують різні рекомендації, як полегшити такий стан: прикладання тепла до животика, спеціальний масаж, медпрепарати, носіння на ручках животик до животика.

Проблеми з травленням як причина порушень сну можуть бути пов’язані з введенням прикорму, що потребує часу для адаптації, прорізанням зубів, а також утворений при цьому слиз в носі, який призводить до закладеності носу і додаткового дискомфорту.

Причин для прокидання вночі у малюка безліч, але якщо батьки уважні до потреб своєї малечі, вони впораються з будь-якими складнощами РАЗОМ! Бережіть один одного! Щасливого батьківства! 👨‍👩‍👧💕

Персонал КНП ЧМПБ “Центр матері та дитини” завжди поряд.