Набряки при вагітності: що робити і як їх позбутися ❓
Набряки під час вагітності – цілком закономірний процес для організму жінки, яка готується стати матір’ю, однак бувають випадки, коли на це варто звернути особливу увагу.
Давайте розглянемо основні причини набряків під час вагітності:
➡️ Досить часто вагітна жінка відчуває додаткову спрагу, яка пояснюється збільшеними потребами рідини в організмі. Щоденна норма до 2 л на добу.
➡️ В організмі вагітної жінки за відносно короткий термін формується ще один новий організм, який також вимагає запасу рідини. Отже в процесі вагітності організм накопичує близько 6 літрів води, з яких половина йде на збільшення об’єму крові майбутньої мами, зростання матки і молочних залоз, а інша половина – на плід, плаценту і амніотичну рідину. При певних порушеннях такі запаси рідини відкладаються в тканинах організму, що і призводить до набряків під час вагітності.
➡️ З кожним днем матка збільшується в розмірах і поступово тисне на тазові вени. З цієї причини сповільнюється кровообіг, і набрякають ноги.
‼️ Якщо спостерігається набряклість рук і обличчя на пізніх термінах – це є ознакою пізнього гестозу. Слід негайно звернутися до свого лікаря для подальшого обстеження та рекомендацій. Часто цей стан супроводжується слабкістю, втомою, підвищенням артеріального тиску і появою білка в сечі.
Ось декілька порад, щоб запобігти набрякам:
✅ Більше рухайтесь і робіть легку зарядку. При набряках під час вагітності протипоказаний сидячий спосіб життя.
✅ Намагайтесь частіше лежати з піднятими догори ногами протягом 15-20 хвилин.
✅ Зменшіть в раціоні кількість солоних продуктів, а також солодкі газовані напої, що уповільнюють виведення рідини з організму. Контролюйте свою вагу.
✅ При відсутності алергії додайте в ваше меню продукти, багаті на вітамін С (цитрусові, болгарський перець, помідори, броколі, полуниця), а також насичені вітаміном Е (олії рослинного походження).
Дотримуйтесь правил раціонального харчування, ведіть активний спосіб життя, контролюйте вагу та насолоджуйтесь своєю вагітностю 😊🌈
Залишились запитання? Ми з радістю на них відповімо 📩
З турботою, Черкаський міський пологовий будинок “Центр матері та дитини” 💙💛