Від належного догляду за молочними залозами під час грудного вигодовування залежить те, наскільки добре буде зростати та розвиватися ваш малюк. Саме в молоці мами, дитина отримує всі необхідні речовини, тому, аби не припиняти лактацію через дискомфорт чи можливі подразнення, потрібно правильно наглядати за грудьми під час годування. Окрім того, дбайливий догляд допоможе зберегти груди красивими після завершення лактації.

Аби не спричинити захворювань чи припинення лактації, необхідно:
✔️ Кожного дня оглядати молочні залози, аби завчасно виявити ділянки із застояним молоком.
✔️ Слід регулярно змінювати позу годування, щоб малюк розробляв і якісно відсмоктував всі молочні долі. Також слідкуйте, аби новонароджений правильно прикладався до груді.
✔️ Якщо є медичні покази для сціджування, цю процедуру легше зробити з молоковідсмоктувачем або в ледь теплому душі, вода прибере болісні відчуття. Але пам’ятайте, кращого молоковідсмоктувача ніж ваш малюк не існує, краще довірити груди йому.

Як слідкувати за гігієною та зберегти красиву форму?
➡️ Тріщини на сосках з’являються від неправильного прикладання до грудей, або тривалому прикладанні, коли сосок мокне і стає більш вразливим. Перед кожним годуванням мити груди з миючими засобами НЕ рекомендується, оскільки це буде призводити до пересихання соска і робитиме його вразливим до тріщин та інфекції. Рекомендується двічі на день приймати гігієнічний душ з миючими засобами, цього достатньо, щоб безпечно годувати маля.
➡️ Після кожного годування декількома краплинами молока змажте чистими руками сосок та ореолу, це найкраща профілактика тріщин сосків. Процедуру слід завершити повітряною ванною. Груди мають бути чистими і сухими.
➡️ Спеціальні мазі для загоєння сосків використовуйте згідно призначень лікаря.
➡️ Якщо тріщини великі і не загоюються слід обов’язково звернутися до лікаря!
➡️ Якщо ви вирішили зробити масаж, то зверніть особливу увагу на те, що після цього має бути обов’язково відтік молока (тобто потрібно прикласти дитину, або зцідити молоко). Масаж має бути дуже ніжним, після рекомендації лікаря. Агресивний масаж призводить до серйозних наслідків!
➡️ Для покращення еластичності та пружності шкіри використовуйте крем мило для душу та зволожуючі лосьйони для тіла, починаючи з вагітності. Слідкуйте, щоб парфумерія і засоби гігієни не були занадто ароматизованими і бажано, щоб мали натуральний склад, оскільки у вас чи дитини можуть з’явитись алергічні прояви.

У цей період дуже важливий правильний вибір білизни:
🔹 Якісний бюстгальтер не має здавлювати, щоб не порушувати кровообіг, але при цьому залози повинні добре підтримуватися, аби не з’явилися розтяжки та лактостаз.
🔹 Матеріал — тільки натуральний та еластичний. На виробі не має бути виступаючих швів. Металеві кісточки також недоречні.
🔹 Щоб молоко не проявлялось на одязі, використовуйте вкладиші для годування. Вони є одноразові і багаторазові. Слідкуйте за їх регулярною заміною. Пам’ятайте, груди мають бути чистими і сухими. Вологе середовище сприяє розвитку шкідливих мікроорганізмів.
🔹 При появі лактостазу обов’язково носіть спеціальний бюстгальтер чи топ для годуючих мам.

Сподіваємось вам були корисні ці поради! Будьте уважні до своїх відчуттів, наглядайте за молочними залозами та прислуховуйтеся до лікарів. Бажаємо довгої та здорової лактації! 🤗