Крім всіх загальновідомих переваг грудного вигодовування над штучним, з грудним молоком матері дитина отримує нічим незамінну психологічну ауру – духовне єднання матері та дитини.

За рахунок прикладання дитини до грудей ще в пологовій залі (перші півгодини після пологів) малюк значно легше переживає “пологовий стрес”. Лежачи біля материнських грудей, дитина знов, як в утробі матері, чує її серцебиття, дихання, тепло, що забезпечує її зону комфорту. Одразу після пологів дитина має задовільнити свій вроджений смоктальний рефлекс, бажано, щоб цієї мети дитина досягла самостійно, так як це необхідно для становлення її як особистості.

Всі вище зазначені фактори дають дитині відчуття безпеки, захищеності, психологічного комфорту, що її люблять і очікують. На думку вчених це є основою майбутньої поведінки дитини, допомагає адаптації у післяпологову періоді.

Перевагами грудного вигодовування для мами є:

  • підтримання психологічного контакту з дитиною;
  • профілактика післяпологової депресії;
  • швидке відновлення у післяпологовому періоді, як фізіологічно так і психологічно;
  • час для відпочинку і контакту з малюком.

При грудному вигодовуванні за вимогою невід’ємними є принципи виховання, такі як сумісний сон і носіння на руках.

Дуже часто від старших поколінь ми чуємо: “Не бери на руки – привчиш, не ложи спати поряд – не виженеш з ліжка…”. Чудово, що змінюються технології і розвивається перинатальна психологія, так як доказано, що діти стають більш самостійними тоді, коли отримують в дитинстві маму в повному об’ємі перші місяці свого життя. Щойно мама обмежує цей контакт, сили дитини йдуть не на розвиток, а на подолання стресу який вона відчуває без мами. Якщо мама тривалий проміжок часу відсутня, у малюка може сформуватися так званий в психології “комплекс втрати матері” наслідком чого може бути формування психологічних проблем і комплексів при становленні дитини, як особистості.

Комфорт для дитини – це носіння її на руках, в слінгу, рідне серцебиття матері, її запах, тепло, які знайомі малюку з внутрішньоутробного досвіду. Це сон поряд з мамою, так як кожне пробудження для неї – це паніка.

Тому, якщо дитина 4-5 років бере штурмом батьківське ліжко і просить взяти її на ручки – це результат відсутності материнської уваги в ранньому дитинстві.

Коли дитина на грудному вигодовуванні, вона достойно проходить, так званий в психології, ручний період. Малюк є частиною маминої життєдіяльності, активним її учасником, а це, в свою чергу, дає йому можливість швидше адаптуватись після народження і повноцінного розвитку в подальшому.

Тільки уважна і любляча мама формує в своєї дитини базову довіру до оточуючого світу, оскільки в утробі матері і в післяпологовому періоді, при грудному вигодовуванні, дитина пізнає оточуючий світ через призму матері.

Будьте уважними до своєї малечі, спостерігайте за мовою її тіла і плачу, щоб ваша дитина зростала з відчуттям безпеки, всебічно здоровою особистістю.

Яким виросте Ваше чадо, залежить лише від Вас!