Після виписки з пологового будинку, мама з немовлям починають поступово звикати до нових умов життя, виробляючи свій власний розпорядок дня. Крім обов’язкових процедур, таких як прийняття їжі та купання, надзвичайно важливими є і щоденні прогулянки з новонародженим на свіжому повітрі.

У той же час у молодих мам часто виникають різні питання, пов’язані з прогулянками: як одягнути новонародженого на прогулянку, скільки гуляти з малюком, а також яку коляску краще обрати.

Як одягти новонародженого на прогулянку влітку❓

Перша прогулянка з дитиною являє собою важливу подію, до якої дбайливі батьки підходять з усією відповідальністю. Перше питання, яке турбує новоспечених матусь – як одягнути новонародженого на прогулянку, щоб йому було комфортно?

Розглянемо основні рекомендації педіатрів:
🔸 підбирати одяг слід так, щоб процес одягання і роздягання малюка не займав дуже багато часу;
🔸 незалежно від сезону і пори року, дитині слід надягати чепчик;
🔸 в першу чергу дорослим потрібно одягнутися самим, підготувати необхідні речі для прогулянки, і тільки потім одягати дитину, щоб уникнути перегрівання дитини;
🔸 замість повзунків і кофтинки малюку можна надягати сліп, ромпер, боді зі шкарпетками.

‼️ Перед прогулянкою з новонародженим його не потрібно сильно вкутувати, так як надмірне перегрівання є не менш небезпечним, ніж переохолодження. При цьому не варто одягати дитину занадто легко. Особливу увагу необхідно приділити якості дитячого одягу, який повинен бути виготовлений з натуральних тканин.

Батьки повинні пам’ятати і про те, що через недосконалість терморегуляції організму немовляти, його голівку, ручки і ніжки потрібно обов’язково закривати навіть в теплу пору року.

Якою має бути тривалість прогулянки❓

Як би часто батьки не проводили вологе прибирання і провітрювання кімнат, ніщо не зможе замінити дитині прийняття сонячних ванн та повноцінного насичення киснем. У зв’язку з тим, що організм малюка першого місяця життя досить слабкий, перші прогулянки з новонародженим не повинні бути тривалими.

Педіатри наполегливо рекомендують здійснювати прогулянки з новонародженим щодня. Тривалість перших прогулянок завжди залежить від пори року. Влітку вони становлять близько 30-45 хвилин в день, навесні і восени – 25-30 хвилин, а в зимовий їх час слід скоротити до 15-20 хвилин.

Багатьох батьків цікавить питання, скільки разів на день слід здійснювати прогулянки з новонародженим❓

В теплу пору року з немовлям рекомендують виходити на прогулянку 2 рази на день. Що стосується, морозної зими та дощової осені, то в цей період достатньо буде і одного разу. При цьому виходити на вулицю з малюком краще до обіду.

Під час прогулянки дорослі повинні завжди перевіряти носик малюка своїми губами (він не повинен бути холодним), а також обмацувати його шийку і спинку (вона повинна бути сухою).

🔹 Улітку краще гуляти зранку, поки не настала спека, або в прохолодний вечірній час.
🔹 Якщо ви використовуєте слінг або ерго-рюкзак, ураховуйте, що малюк буде притиснутий до вас, а, отже, йому буде тепліше, ніж у колясці, тому не утеплюйте його занадто.
🔹 Краще гуляти у затінку, та обирати коляску у світлих кольорах або з УФ фільтром.
🔹 Пам’ятайте, що в грудному молоці 87% рідини, тому навіть в спеку дитина не потребує допою водичкою, вигодовуйте дитину за її потребою.

Чи можна гуляти з новонародженим в перші дні після виписки з пологового будинку❓

Більшість мам впевнені, що виходити з малюком на вулицю в теплу пору року можна вже на другий день після виписки з пологового будинку. Хоча деякі педіатри все ж радять утриматися від прогулянок у перші 2-3 дні після приїзду додому. До того ж тривалість прогулянки з новонародженим фахівці рекомендують збільшувати поступово.

Безсумнівно, прогулянки на свіжому повітрі дуже корисні для малюка, так як вони не тільки підвищують імунітет дитини, але й вкрай важливі для розвитку його нервової системи, а влітку, ще й забезпечують природнє накопичення вітаміну D.

Насолоджуйтесь кожним моментом, проведеним зі своєю малечею, хай прогулянки приносять задоволення і зміцнюють здоров’я!