Вагітність – якісно новий психічний і фізіологічний стан організму жінки. Це прекрасний час в житті жінки. Це завжди щось нове і несподіване. Вагітність, особливо перша, робить материнство реальністю, і для багатьох жінок стає радісним, а іноді й кризовим періодом їхнього життя. Це пов’язано, перш за все, з нейрогуморальними змінами в організмі, які мають захисну функцію. Жінка, зазвичай, перестає належати тільки собі, і її психічна рівновага пов’язана й залежить від самопочуття, міри відповідальності жінки, від психологічного оточення.

Фізичний і психічний розвиток дитини є дуже важливим як на пренатальній стадії так і в подальшому, тому дуже важливо створювати екологічне емоційне середовище навколо вагітної. Наш настрій під час вагітності відбивається на фізичному та психічному здоров’ї майбутнього малюка. Крихітний плід відчуває ставлення матері до себе, вловлює, з якими почуттями чекає мати його появи на світ. Від ставлення матері до плоду, залежить його розвиток, зростання і неусвідомлене розуміння свого місця в житті. Стресові ситуації, які відбуваються з матір’ю, не впливають безпосередньо на дитину, проте, все залежить від того, що буде відчувати в цей момент мама і наскільки вона пропустить через себе напругу та емоції, які у неї викликає дана ситуація. Це не означає, що вагітній жінці не можна проявляти свої емоції, навіть навпаки, різні зміни внутрішнього життя матері позитивно впливають на плід, що розвивається. Але тривалий негатив зовсім не бажаний для майбутньої матері. Коли майбутня мама турбується, знаходиться в стресовому стані або в страху, гормони стресу потрапляють в її кров і через плаценту до дитини. Сотні тестів підтвердили, що хімічні речовини, вироблені тілом вагітної матері переносяться в матку і впливають на майбутню дитину. Негативні думки часто стають першопричиною стресової реакції, заснованої на страхах. Стрес активізує ендокринну систему майбутньої дитини і впливає на ембріональний розвиток мозку. У дітей, чиї матері знаходилися в надмірному стресі під час вагітності, ймовірно, будуть проблеми з поведінкою в подальшому житті. Думки вагітної жінки мають також фізичний зв’язок з її майбутньою дитиною. Все, що відчуває і про що думає вагітна мама передається через нейрогормони до її майбутньої дитини так само, як алкоголь і нікотин.

Ситуація, яка склалася в країні під час пандемії COVID-19 не залишила нікого байдужим, особливо жінок, які очікують на маля.

COVID-19 – це інфекція, спричинена коронавірусом, вірусом або мікроорганізмом, схожим на багато вірусів, які викликають звичайну застуду. Відмінність полягає в тому, що, попри те, що більшість людей не відчуватимуть себе інакше, ніж якби вони лише застудилися, люди з іншими проблемами зі здоров’ям, наприклад, такими як легеневі захворювання, діабет, мають вищий ризик мати тяжкий перебіг захворювання з розвитком серйозних легеневих ускладнень. Люди з COVID-19, як правило, мають лихоманку та кашель або відчувають задишку. При погіршенні стану у них можуть виникнути значні проблеми з диханням та потреба в шпиталізації до відділу інтенсивної терапії.

Вірус, що викликає COVID-19, поширюється переважно шляхом контакту з інфікованим та хворим або контактом з предметами, яких вони нещодавно торкалися, на які чхали або кашляли. Вірус можна виявити в слині або виділеннях при нежиті. Вірус потрапляє в організм, контактуючи з ротом, носом або очима.

Як я можу уникнути отримання COVID-19?

Регулярне миття рук після контакту з предметами за межами Вашого будинку та уникання дотику обличчя руками – найкращі способи уникнути можливості захворіти. Соціальна дистанція (перебування на відстані не менше 2 метрів від інших) і максимальне перебування вдома – це також гарні способи уникнути можливості інфікуватись. Для запобігання передачі будь-яких вірусів іншим, люди мають чхати або кашляти, прикриваючи рот внутрішньою частиною ліктя, а не долонею.

Враховуючи нестабільний психоемоційний стан вагітної жінки, який обумовлений змінами її гормонального фону під час вагітності, я, як психолог КНПЧМПБ «Центру матері та дитини», пропоную виконувати ряд психопрофілактичних заходів, які сприятимуть покращенню психоемоційного стану вагітних жінок під час карантину по COVID-19.

Психопрофілактика – це розділ загальної профілактики, що включає сукупність заходів, які забезпечують психічне здоров’я, охоплює профілактику особистих і професійних криз, попередження, виникнення і поширення нервово-психічних захворювань.   Враховуючи тісний взаємозв’язок фізичного і душевного здоров’я людини: психічний стан спричиняє вплив на соматичне здоров’я людини, а соматичні проблеми можуть викликати серйозний емоційний розлад.

Психопрофілактичні заходи:

  • «Корисний душ»

Мета:  гармонізація психоемоційного стану вагітної жінки, звільнення від накопиченого психологічного «сміття».

Хід заняття:    ведучий дає інструкцію до виконання техніки очищення: обігрійте ванну теплим душем, сядьте в ванну не закриваючи отвір зливу, попередньо увімкніть медитативну музику чи звуки природи, які налаштовують вашу психіку на спокій і рівновагу, закрийте очі, спрямуйте потік води з душа над своєю головою та уявіть, як ця вода змиває всі хвороби, всі переживання, біль, образи, напруження, агресію, роздратованість,тощо безповоротно в каналізацію та дає вам енергію життя, розвитку, заряджає кожну клітину вашого організму на позитивний заряд.

  • Застосування арт-терапевтичних методів арт-терапія – це мистецтво зцілення душевних недуг. Серед основних методів арт-терапії особливе місце займає робота з малюнком, оскільки дозволяє через руки, фарби, образи глибоко проникати у нашу свідомість. Тому для роботи з вагітними жінками на подолання переживань, пов’язаних із майбутніми пологами та материнством, активно використовують малювання за різною тематикою, малювання на животику, картини по номерам, тощо. Це допомагає подолати страх та емоційне напруження під час вагітності, психологічно налаштуватися на пологи. Арт-терапія допомагає зміцнити зв’язок мами з ще ненародженою дитиною та попередити післяпологову депресію.

Для подолання основного страху самих пологів, включаючи біль, як найкраще підходить малювання «Мандали». Це цілий ритуал! Насамперед вона відображає психічний стан того хто її малює. Класична мандала, якщо її можна так назвати, починається з центральної незримою крапки. У процесі вимальовування мандали, людина занурюється в себе таким чином, що іноді це схоже на медитацію. Наприклад, це допомагає моделювати процес пологів в позитивному руслі. Вимальовування мандали допомагає долати безлад всередині себе,  воно дістає з глибин свідомості несвідомі сили, ресурси. Пояснення до мандали дуже прості: симетричні мандали, розкажуть про спокійний стан людини, рівновагу та відсутність психологічних відхилень. Асиметричні мандали, властиві тривожним людям або тим, які відчувають внутрішній конфлікт.

Такі елементи арт-терапії, як музика, бібліотерапія («Енциклопедія для батьків», «Щоденник моєї вагітності», «Мой малыш», «Воспитание в утробе матери, или рассказ об упущенных возможностях») мають дуже позитивний вплив на формування майбутнього материнства, скорегувати негативні емоції, напруження, або просто відволіктись. Казкотерапія («Казка про маленьку грудочку») – це ще один з варіантів психокорекції,  мета якої – розвиток самовираження та саморозуміння,  концентрація на відчуттях та почуттях. Тому, що під час вагітності майбутня матуся спілкується зі своїм малюком  мовою відчуттів, почуттів, дотиків, голосу. У психокорекційній роботі використовую відеоматеріали (фільм «Внутрішньоутробний розвиток плоду», «Народжуємо разом», «Перинатальна психологія в малюнках: страх – напруження – біль», «Правильне прикладання дитини до грудей», тощо), як говорить відоме прислів’я «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». Тобто тут задіяні і візуальні канали сприйняття. Всі ці техніки допомагають налаштуватися на позитивні пологи і зняти напругу під час вагітності, особливо в умовах COVID-19.

  • Афірмація – це коротка фраза, яка при неодноразовому повторі, закріплює потрібний образ або необхідну установку або модель поведінки, яка програмує нашу підсвідомість на позитив.

Мета: Сформувати  на рівні підсвідомості внутрішню  впевненість у власних силах. Навчитись довіряти своєму тілу.

Спосіб виконання: Афірмації необхідно записувати в спеціально відведений для цього блокнот (щоденник вагітності) і читати вголос щодня протягом усього періоду вагітності.

  • Я налаштовую себе на своєчасні легкі пологи.
  • Я спокійна та упевнена в собі.
  • Я довіряю своєму тілу і тім процесам, які відбуваються в ньому.
  • Я вірю, що отримані мною знання допоможуть мені.
  • Я пам’ятаю всі прийоми знеболення та твердо вірю в їх ефективність.
  • Кожна клітинка мого організму дихає вільно і спокійно.
  • Я всіма силами підтримаю мого малюка.
  • Я щаслива, що у мене скоро народиться малюк.
  • Я веду себе адекватно в будь-якій ситуації.
  • Я приймаю і використовую власну силу.
  • Пологи прийдуть в належний для них час.
  • Мене переповнює впевненість у щасливому і здоровому майбутньому.
  • Моє тіло накопичує потужну здорову позитивну енергію.
  • Я дихаю легко і вільно. Моя дихальна система готова до пологів.
  • Я вірю в здоров’я, успіх, щастя і добро.
  • Моє тіло гідно впорається з майбутніми пологами.
  • Народження дитини – найщасливіший і знаменний момент у моєму житті.
  • Я готова стати матір’ю і приймаю материнство з усвідомленою радістю.
  • Я приймаю свою приналежність до жіночої статі і вважаю свою вагітність істинної радістю.
  • Кожен новий день наближає мене до народження здорової, міцної і сильної дитини.
  • Дитина всередині мене росте і міцніє все більше і більше з кожним новим днем.
  • Я визнаю свою жіночність і усвідомлюю всю радість материнства.
  • Я впевнена у власних силах.
  • Я повністю довіряю своєму організму.
  • Всі негативні висловлювання інших людей про пологи я залишаю осторонь.
  • Страх, біль, хвилювання і розгубленість обходять мене стороною.
  • Я отримаю від процесу пологів не тільки фізичне полегшення, але ще й психологічну насолоду.
  • Я усвідомлюю, що народження дитини – це найбільша радість у моєму житті.
  • Народження дитини – це незабутнє свято для мене.
  • Кожен новий день наближає мене до цього прекрасного моменту в моєму житті.

Я здорова молода жінка

Мета: створення позитивних установок на сприятливий перебіг вагітності та результат пологів.

Спосіб виконання: Афірмації необхідно записувати в спеціально відведений для цього блокнот (щоденник вагітності) і читати вголос щодня протягом усього періоду вагітності.

  • Я здорова молода жінка.
  • Я мудра та сильна духом.
  • Моя вагітність протікає нормально, дитина розвивається правильно.
  • Призначено термін, коли дитина народиться здоровою та вродливою.
  • Мій організм налаштований на легкі пологи.
  • Мій організм налаштований на швидке відновлення після пологів.
  • Я близька та рідна людина для дитини. Ми гарно розуміємо один одного.
  • Я сильна духом та мудра.
  • Я здорова молода жінка. 

Чим раніше жінка починає читати їх, тим кращого результату вона досягне в майбутньому. Можна навіть читати афірмації по кілька разів на день, головне, щоб ніхто в цей момент не відволікав майбутню маму.

Афірмації – це внутрішній діалог із собою. Афірмації – це не чарівна паличка і вони не мають миттєвий ефект,  в них потрібно вірити.  Цей процес можна порівняти із насінням, посадженим в землю, тобто його потрібно зростити. А це тривалий процес.

  • Гарним методом заспокоєння є медитація з вогнем. Сядьте зручно, поставте перед собою свічу і під заспокійливу музику, або, навпаки, в повній тиші, поспостерігайте за вогнем. При цьому дихайте вільно і досить глибоко. Те саме можна зробити перед багаттям на природі, слухаючи звуки природи. Це допоможе розслабити тіло, відчути його стан, звільнитися від напруги, поспілкуватися з дитиною через метод «гаптономія»;
  • Лист ще ненародженій дитині – це гарний спосіб звільнитися від усього, що накопичилося в середині під час вагітності, можливість спілкування з малюком та гарний подарунок для дитини, коли вона трохи підросте.

Будьте всебічно здорові! Бережіть себе та близьких!

Психолог КНП ЧМПБ «Центр матері та дитини» Литвин О.В.