📆 Загальна тривалість доношеної вагітності вважається 280 днів від першого дня останніх місячних. За даними останніх досліджень з високим рівнем достовірності визначається очікувана дата пологів при першому УЗД-скринінгу в 12 тижнів вагітності. Вважається також, що нормальні пологи можуть відбуватися в терміні вагітності від 37 до 41 тижня. Якщо в такий термін пологи не відбулися, умови для внутрішньо-утробного перебування плода погіршуються: плацента старіє і не забезпечує плід необхідними продуктами для повноцінного функціонування та його життєздатності, що погіршує прогноз як для плода, так і для новонародженої дитини.

🏥 Саме тому вагітні скеровуються на госпіталізаціїю в відділення патології вагітних не пізніше 41 тижня для підготовки родових шляхів до пологів.

📝 В відділенні вагітні оглядаються лікарем, визначається ступінь зрілості шийки матки та в залежності від отриманого результату призначається відповідна тактика ведення вагітної:
– при незрілій шийці матки призначають один з методів її дозрівання;
– при зрілій шийці матки та задовільному стані плоду вагітній дають шанс дочекатися самостійної пологової діяльності, перебуваючи під динамічним спостереженням медичного персоналу;
– в разі наявності зрілості шийки матки можливий інший план ведення – це спроба викликати самостійну пологову діяльність (схватки) шляхом штучного розкриття плідного міхура (амніотомія), що є безпечним та безболісним методом. Після амніотомії, як зазвичай розвивається самостійна пологова діяльність, при позитивній динаміці якої, жінка народжує природнім шляхом.

Всі ці рішення приймаються консиліумом лікарів, обов’язковим та головним учасником якого є сама вагітна. Кожна тактика приймається лише за її поінформованої згоди та власноручного підпису.

Дякуючи такій організації ведення вагітних, вони мають можливість народити самостійно та благополучно!

Чекаємо на вас в Черкаському міському пологовому будинку! 💙